23.3.07

LA CULTURA A L’ABAST DE TOTHOM

Els socialistes vallencs pensem que hem d'articular una aposta per la Cultura des del present per un futur més nostre, on la creació dels nostres artistes i intel·lectuals, i on l'activitat de les nostres associacions i col·lectius socials, siguin l'eix vertebrador de les diferents polítiques culturals. Per aconseguir-ho hem de contemplar la cultura com eix transversal de tota la nostra activitat vital i social.

No hem de caure en reduccionismes, en què parlar de cultura, sigui fer referència tan sols a programacions culturals i a la situació de les infraestructures culturals. Cal aconseguir que la cultura formi part de l'activitat de Valls i formi part de l'estratègia global de ciutat, per i amb els vallencs i vallenques, i també de la construcció de la ciutat que volem de cara al futur. Per fer-ho i fer-ho bé, cal coordinar patrimoni, educació, joventut, festes, urbanisme, etc.

A més del que estic dient, des d'una perspectiva d'esquerres, contemplem també la cultura com un dret de tot ciutadà i ciutadana. Per tant, entenem que és imprescindible desenvolupar polítiques públiques que vinculin la cultura a les estratègies d'igualtat d'oportunitats i de cohesió social que es duen a terme des de les diferents àrees de l'Ajuntament.

Això significa posar en valor les polítiques culturals, posar-les a l'alçada d'altres polítiques i serveis que definim com a drets de ciutadania. Volem fer-ho amb qui veu i entén la cultura com nosaltres, amb qui ha recolzat i recolza per primera vegada l'ajuntament per tirar endavant els seus projectes; un exemple és el Pla d'equipaments culturals de Catalunya. Nosaltres volem que Valls es pugui aprofitar, en el bon sentit de la paraula, d'aquest fet. Volem concertar amb el Govern de Catalunya un marc de cooperació per fer realitat el Pla d'equipaments culturals de Valls i, alhora, implementar la cooperació entre ambdues administracions, no només per construir, sinó també per omplir aquests equipaments d'activitats i continguts culturals.

Amb tota probabilitat la propera setmana s'aprovarà el Pla d'equipaments culturals de Valls. Val a dir que no són el més important, els equipaments, però esdevenen imprescindibles. Nosaltres compartim, amb comptades excepcions, el contingut d'aquest Pla. Compartim també la necessitat d'elaborar-lo ---era un compromís electoral del PSC--- i valorem positivament l'esforç que s'ha fet de cercar el consens i l'acord.

Però com he dit anteriorment, tot i que els equipaments son imprescindibles, el que esdevé determinant es el contingut, la programació cultural, les activitats.., i en aquest camp, vull fer especial esment al fet que avui, cada vegada està més desdibuixada la frontera entre l'oci i la cultura. Per tant, quan parlem de programació cultural no podem fer-ho d'esquena i deixant de banda una bona part dels nostres joves i també a una part dels nostres veïns. Nosaltres ens comprometem en aquest camí per tal d'incrementar i diversificar l'oferta lúdic-cultural adreçada als joves i universalitzar l'oferta cultural en general perquè ningú no pot quedar-ne exclòs, independentment dels seus gustos culturals, musicals o artístics. Totes les persones són i fan Valls.

No voldria acabar aquest article dedicat a l'àmbit cultural sense esmentar una qüestió tradicionalment oblidada quan des de l'Ajuntament és parla de cultura. És el patrimoni, i no tan sols arquitectònic, sinó també natural i social. No es pot abordar aquesta qüestió tan sols des d'Urbanisme o Medi Ambient, segons el cas i com ha passat tradicionalment a la nostra ciutat perquè, llavors, en molts casos enlloc de veure'l com un actiu, el veiem com un problema que ens impedeix fer quelcom.

I també patrimoni social i col·lectiu, entès com la potenciació dels valors propis. Parlem de la nostra gent, dels fets de la nostra història local, del màxim actiu de la ciutat amb projecció internacional: el fet casteller ---i no estic parlant estricte sensu de colles castelleres. Parlo de Narcís Oller, Jaume Huguet, del 200 aniversari de la Batalla del Pont de Goi, de Robert Gherard, de l'arribada del ferrocarril, etc. En definitiva, de tot allò que pot i que ha de contribuir a generar sentiment de pertinença i de fer ciutat.