16.3.07

"EDUCACIÓ, EDUCACIÓ, EDUCACIÓ"

Quan el president de Catalunya, José Montilla, insistia tant que la seva prioritat seria: “educació, educació, educació”, que poc ens podíem imaginar que nosaltres, els vallencs i vallenques, viuríem en primera persona aquesta màxima. I així ha estat, aquesta primera prioritat del govern de Catalunya, liderat pel PSC, ha trobat en Valls un clar exponent. No obstant, estem parlant de més de 30 milions d'euros (5 mil milions de pessetes), en equipaments educatius a la nostra ciutat, que es diu aviat.

D'altra banda, aquesta setmana ha estat a Valls el conseller d'educació, Ernest Maragall. El conseller, ha volgut fer públic el seu compromís de continuar les obres de l'escola Enxaneta a partir del mes vinent. A aquesta bona notícia s'afegeix la disposició de la seva conselleria a assumir l'escreix de la despesa que significa conservar els elements patrimonials de l'antic convent del Carme. Tot plegat, una inversió de 8 milions d'euros que significaran per a Valls el poder gaudir d'una escola en un entorn magnífic. Una escola que incorporarà ja dues línies i que contribuirà, sens dubte, a dignificar el nostre Centre Històric. Amb el PSC al govern de Catalunya aquest cop ens hem evitat el sempre molest regateig entre administracions, la qual cosa es traduirà en una de les actuacions més emblemàtiques de la Generalitat a Valls, tant per la funció pròpiament educativa com pel seu valor patrimonial.

Sens dubte, aquest govern de Catalunya, presidit per un socialista, ja ha fet més per l'educació que la suma dels governs anteriors convergents. Si més no a Valls, ens hem posat al dia. Recuperant temps perdut i endegant nous projectes. Fixeu-vos, només en aquest any 2007, Valls rebrà 6 milions d'euros per fer inversions.

Si parlem d'educació, Valls també és important per aquest govern de Catalunya. Per això treballa constantment en posar al dia les nostres escoles de primària i els instituts de secundària. També tenim una escola oficial d'idiomes (EOI), una nova llar d'infants, nous espais per l'escola d'adults i el compromís d'un nou institut. El govern de Catalunya treballa per Valls però, nosaltres en volem més. Valls, i ja ho avanço, amb un govern socialista també a la ciutat, tindrà una nova llar d'infants al sector nord així com una nova escola de primària.

Tot i que veiem el futur amb optimisme, amb les nostres escoles de primària allò que se'n diu endreçades, nosaltres pensem que cal ser previsors. No podem deixar de fer números i d'estudiar ubicacions per a nous equipaments educatius.

Si em permeteu, avui acabaré parlant del meu cas particular. I ho vull fer sent conscient que no és un cas aïllat, ben al contrari, sé que en són moltes, les famílies valllenques que han viscut una situació similar.

La meva filla gran va ser escolaritzada l'any 1996 a l'escola Eugeni d'Ors. Des d'un primer moment, els pares vam ser informats que l'edifici patia d'aluminosi i que, per tant, s'hauria d'enderrocar per fer-ne un nou. No cal dir que això va generar un cert desassossec en els pares i mares: on aniran els nens? S'hauran de traslladar de lloc? Els anys van anar passant i, de debò, no sabria dir si el desassosseg va anar a menys o, ben al contrari, al final es va convertir en angoixa. Però la qüestió és que van passar al final nou anys. La meva filla va acabar la seva escolarització a primària i allò, l'any 2005, seguia igual. Avui però, hem vist que tot això ha canviat i no només per l'Eugeni d'Ors. D'aquest govern català que pren decisions i que les executa, també es beneficien l'escola Enxaneta o la Candela, per posar només un parell d'exemples.

Tant és així que aquest any 2007 a Valls s'executaran 14 milions d'euros en inversions a l'escola Enxaneta (3.498.978 euros), Eugeni d'Ors (3.597.209 euros), La Candela (2.728.119 euros), ampliació del Narcís Oller (3.079.219 euros), Centre de Formació d'Adults a Casa Caritat (91.000 euros), adequació de l'antic Narcís Oller per a ubicar provisionalment l'escola Enxaneta (388.974 euros).

Al començament, deia que el president Montilla insistia durant la campanya electoral en la seva prioritat: “educació, educació, educació”. Sens dubte, parlant de Valls i d'educació, els socialistes també podem recordar, ara, aquella frase que tant ens agrada: “Fets, no paraules”. Tothom pot dir el mateix?