13.4.07

UNA NOVA POLÍTICA D'HABITATGE PER A VALLS

Els catalans i catalanes pensem que el problema més important que tenim és el de l’accés a la vivenda, per damunt de la immigració, la inseguretat, l’atur i la precarietat laboral. Així ho reflecteix el darrer baròmetre de primavera realitzat pel Centre d’Estudis d’Opinió del Govern de Catalunya. Valls no és cap excepció a aquesta opinió general.

Des de fa aproximadament vuit anys, a Valls, els preus dels habitatges van començar a créixer cada vegada de manera més accelerada. I ha estat en els darrers tres o quatre anys que han arribat a preus que no estan a l’abast de la majoria de vallencs.

La liberalització del sòl, realitzada durant l’època del govern del Partit Popular, ens ha portat a una situació en la qual ja no parlem tan sols de les dificultats que tenen els grups de població menys afavorits, sinó de les dificultats que té la gran majoria de la població. I cal reconèixer que, tot i les primeres mesures legislatives impulsades pel Govern de Catalunya, el resultat de les noves lleis és encara poc visible. És per aquest motiu, doncs, que cal que l'Ajuntament i la Generalitat facin pinya unint els seus esforços.

Aquest és el nostre compromís per als vallencs i vallenques: sumar, unir esforços i aprofitar les prioritats polítiques compartides amb el Govern de la Generalitat, cercant les complicitats necessàries per tal de fer un canvi en la tendència. No podem deixar el dret d’accés a l’habitatge en mans del mercat perquè una bona part dels nostres veïns hi queden exclosos; la realitat ens ho està demostrant.

Per aquest motiu, el primer objectiu del PSC és la construcció de 500 nous habitatges protegits durant els propers quatre anys a Valls. Valls ha tingut la possibilitat de fer-ho durant aquesta legislatura municipal al carrer Espardenyers i, també, desenvolupant una nova zona residencial a Ruanes, però s'ha perdut l’oportunitat.

Alhora, també cal aprofitar, potenciar i complementar des de l’Ajuntament els instruments que ja estan en funcionament a la nostra ciutat, com és la Borsa d’Habitatge de la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge, que té com a finalitat posar en el mercat de lloguer noves vivendes destinades a aquelles persones i famílies que ho tenen més difícil, i sempre amb totes les garanties per als propietaris.

En una vessant complementaria, en el marc del Pla d’Habitatge de Catalunya, Valls s’ha d’acollir a les diferents línies de col·laboració econòmica per a la instal·lació d’ascensors i l'eliminació de barreres arquitectòniques, o la millora de la confortabilitat de les vivendes. Molt especialment, però, cal establir convenis amb el Govern de Catalunya en les diferents línies de treball per tal de promoure la posada en el mercat de lloguer dels pisos buits, amb garanties per als propietaris; sent, aquesta major oferta, una bona oportunitat, especialment per als joves que cerquen el seu primer habitatge.

Cal, doncs, que aquests nous habitatges protegits, tant en règim de lloguer com de compra, possibilitin l’emancipació dels joves. Habitatges per a donar resposta a nous models de família, famílies monoparentals, persones que viuen soles, persones grans, persones amb dificultats de mobilitat.

Aquest és el nostre compromís per als propers quatre anys: dur a terme polítiques d’habitatge en dues línies. D'una banda, la rehabilitació, per tal d’augmentar els mercat de vivendes de lloguer. De l’altra, la construcció de noves vivendes protegides, tant de lloguer com de compra.