6.9.07

L’11 DE SETEMBRE



Aquest any la commemoració de l’11 de setembre té una doble significació. En primer lloc perquè, tot i fou l’any 1901 en què la Diada assolí presencia al carrer, fou l’any 1977, ara fa tot just trenta anys, en què la Diada es va plantejar com a plebiscit nacional vers la recuperació dels drets i les llibertats dels catalans i catalanes.

Desprès de les primeres eleccions democràtiques del 15 de juny de 1977, les forces polítiques catalanes que recollien la reivindicació de l’Estatut del 1932, eren clarament majoritàries. I fou la tarda de l'11 de setembre de 1977 quan una immensa manifestació, que superava el milió de persones, reclamava: “llibertat, amnistia i estatut d’autonomia”. Quinze dies després, el 29 de setembre, un Reial Decret de l’Estat restablia la Generalitat de Catalunya i, Josep Tarradellas, era reconegut com a president de la Generalitat.

Han passat trenta anys i tenim un nou Estatut d’Autonomia. El segon Estatut de la democràcia, que s’està desenvolupant per tal d’assolir més avenços socials i nacionals. Les institucions, les forces polítiques, els agents econòmics i socials, han de contribuir constructivament al seu desenvolupament i desplegament, amb unitat, ambició i compromís amb el nostre país i, sobretot, amb els catalans i les catalanes.

Poc en farem d’un nou Estatut si no som capaços de què esdevingui l’eina per a la millora i el desenvolupament econòmic, social i mediambiental de Catalunya, i la conseqüent millora de la qualitat de vida dels catalans i les catalanes.

En segon lloc, per als vallencs i vallenques, aquest any la celebració i l’acte institucional que organitza tradicionalment l’Ajuntament esdevé l’acte institucional central del Govern de Catalunya a les nostres comarques.

Des de l’any 2004 el Govern dels nostre país, que té com una de les seves prioritats la descentralització, tant administrativa com institucional, celebra la Diada Nacional a les diferents demarcacions, a més de la que es fa a la capital de Catalunya, Barcelona.

Primer fou a Tarragona, el 2005 al Vendrell, el 2006 a Cambrils, que vaig tenir l’honor de presidir i, aquest any, a Valls. La col·laboració i les complicitats que el Govern de Catalunya ha anat consolidant amb els ajuntaments també té, com és aquest el cas, la seva vessant institucional de col·laboració entre la Delegació del Govern a Tarragona i l’Ajuntament de Valls, i ha de ser per als vallencs una satisfacció que, la nostra, sigui la ciutat del Camp de Tarragona escollida aquest any, per a aquesta celebració. Espero poder saludar, en aquest dia tan especial, a molts vallencs i vallenques.